Yeminli Tercüme Nedir ?
Yeminli Tercüme nedir? Yeminli Tercüman Nasıl Olunur?
Türkiye’de yeminli tercüme, yeminli tercüman tarafından imzalanıp mühürlenmiş tercümelerdir. Yeminli Tercümanlık noterlerce yapılır. Noterler tarafından yabancı dilde üniversite düzeyinde diploması olan kişilere yemin ettirerek yeminli tercüman yetkisini verirler. Noter sadece kendisine bağlı olan yeminli tercümanın imzasını tasdik eder.
Yeminli tercüme, devlet daireleri, üniversiteler, noterler, bankalar, evlenme daireleri, konsolosluklar gibi kamu kuruluşları tarafından talep edilir. Diploma tercümesi, vize tercümesi, pasaport tercümesi gibi alanlarda gereklidir. Bazı resmi kurumlar yeminli çevirmen tarafından yapılmış evrakların tercümesini kabul ederken bazı resmi makamlar yeminli tercüman artı noter tasdiki istemektedirler. Bir evraka yeminli tercüme yapılmadan noter tasdiki yapılamaz. Yeminli tercümeyi müracaat ettiğiniz noterliğin yeminli tercüme bürosunda yaptırmanız gerekmektedir. Peki, yeminli tercüman nasıl olunur?
Yeminli tercümanlık unvanını Türkiye de şuanda sadece noterlikler vermektedir. Gerekli koşullara sahip olmanız halinde yeminli tercümanlık yapmak istediğiniz noterliğe koşulları taşıdığınızı gösterir belgeleri gösterdikten sonra noterliğin sizin yeminli tercümanlık yapabileceğinize kanaat getirmesi gerekmektedir. Noterlikler devlet adına güvenin tesis edildiği sağlandığı yerler olduğu için noterliğin size tam kanaat getirmesi güvenmesi gerekmektedir. Noterin size olumlu kanaatinden sonra noterlikte adınıza yeminli tercüman yemin zaptı yada diğer bir adıyla yeminli tercüman yemin tutanağı hazırlanır. Daha sonra yeminli tercüman adayı noter huzurunda ayağa kalkarak yemin metnini okur. Bu yeminden sonra yemin tutanağı noter ve yeminli tercüman tarafından imzalanarak bir nüshası noterlikte saklanmak üzere dosyalanır bir nüshası yeminli tercüme bürosuna verilir ve bir nüshası da yeminli tercümana verilir. Bu aşamalardan sonra noter onaylı yeminli çevirmen unvanını elde etmiş olursunuz.